Wanilia mielona Madagaskar Burbon
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni
Charakterystyka:
Jedna z najrzadziej występujących naturalnie roślin świata. Prawdziwa wanilia to wyjątkowy produkt o niecodziennym aromacie. Jest podstawą dobrych, klasycznych deserów kuchni włoskiej czy francuskiej. Wanilia z Madagaskaru w formie mielonej jest niezwykłym dodatkiem do wypieków oraz deserów. Naturalna, zasuszona tradycyjnymi metodami zachowuje swoje właściwości na dłużej. Mielona wanilia dostępna jest w opakowaniu o pojemności 50 g.
Zastosowanie:
W deserach, zwłaszcza we włoskiej panna cottcie oraz francuskim crème brûlée.
Przepis na crème brûlée:
Śmietankę słodką zagotować z mieloną wanilią w środku. Nie doprowadzać do wrzenia. Dodać do niej ubite jaja oraz cukier. Mieszać i zagotować raz jeszcze po czym odlać do kokilek. Piec w piekarniku, kokilki zanurzając w wodzie do połowy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać dopiero następnego dnia. Tuż przed podaniem wysypać na wierzch cienką warstwę cukru trzcinowego, a następnie karmelizować go palnikiem.
Ciekawostki:
Madagaskar jest jednym z największych producentów wanilii, dlatego często bywa nazywany waniliową wyspą.
Brak recenzji użytkowników.